Bu dönem hamilelikle başlar 8-9 yaşında sona erer.Çocuk ilk yıllarında tamamen annesine bağlıdır. Gereksinimleri iyi karşılanmadığı zaman problemli ve huzursuz bir çocuk olur.

Emzirme

Bebeğin dünyaya gelmesiyle birlikte annenin yapması gereken en bilinçli davranışlardan birisi çocuğunu emzirmesidir. Anne sütü üzerinde yapılan araştırmalar anne sütünün çocuk için vazgeçilmez değerde olduğunu göstermektedir.Ayrıca anne, çocuğunu emzirmekle ve ona dokunmakla çocuğuyla arasında duygusal ,sıcak ve sevgi yüklü bir yakınlığın kurulmasını da sağlamış olur.
Emzirme anında annenin sinirli olması bebeğinden sıkıntı çekmesi yada sıkılıyormuş gibi davranması , sabırsızlanması ,emme sırasında birden bire göğsünü çekerek başka işle meşgul olması, çocukta karmaşık duygusal bozuklukların tohumlanmasına yol açar.Bu duygusal bozukluklar genellikle yaşamı boyunca sürer. Bebeğin memeden erken ayrılması zararlıdır.

Memeden erken ve birden kesilen çocuklarda parmak emme tırnak yeme altını ıslatma ağlayıp tepinme ve çeşitli korkular görülebilir.

Uyku

Uyku da bu dönemde besinler kadar önemlidir. Yeni doğan bebek neredeyse 24 saatini uyku ile geçirir. Bebek büyüdükçe daha az uyumak isteyecektir. Çocuğun rahat uyuması için temiz ,sıcak,havadar ve rahat bir ortam sağlanmalıdır.

Can Ten Kaya