Baba ve çocuk birlikte kaliteli vakit geçirmeli!

Her ne kadar günümüzde çalışan annelerin sayısı giderek artmaktaysa da halen evin maddi ihtiyaçlarını karşılamak çoğunlukla evin erkeğinin görevidir. Bu nedenle de babalar ne yazık ki zamanlarının çoğunu eş ve çocuklarından ayrı olarak geçirmektedir.

Gün boyu yoğun bir şekilde çalışan erkek eve geldiğinde bir eş ve bir baba olmanın sorumluluklarla karşı karşıya kalır. Bazen farkında olmadan günün stresi ve sıkıntısını evdekilere yansıtır. Veya“Çocuğuma yeterince zaman ayıramıyorum” düşüncesinin yarattığı suçluluk duygusuyla çocuklarına aşırı hoşgörülü davranmak ve onları hediyelere boğmak gibi davranışlar göstererek bu olumsuz duygudan kurtulmaya çalışır.

Ancak şu bilinmelidir ki önemli olan geçirilen zamanın süresi değil, kalitesidir. Eve geldiğinizde çocuğunuzla oturup biraz oyun oynamak, gününün nasıl geçtiğini sormak, onun anlattıklarını dikkatle dinlemek, gün içinde yaptığı resimleri vs ilgiyle incelemek ve beğeninizi göstermek, yanağını okşamak, başınızdan geçen ilginç şeylerden kısaca da olsa bahsetmek, yeterli duygu paylaşımının yapılmadığı uzun süreli beraberliklerden çok daha değerlidir.

Zaman zaman hafta sonları birlikte tiyatroya gitmek, futbol, basketbol vs. oynarken çocuklarınızı izlemek veya onlara kısaca katılmak fazla zaman almayacağı gibi onları sanıldığından çok daha fazla mutlu edecektir.

Uzm. Dr.Gökçe KÜÇÜKYAZICI
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi