Her anne baba çocuğuna herşeyin en iyisini en güzelini vermek için çabalar. Belki de kendi sahip olamadıkları kendi almak isteyipde alamadıklarını telafi ister. Belki de anne baba olmanın doğanın bir vergisi olan iç güdüsel bağlarıyla. Her ne sebeple olursa pşsun daha çocuğun ilk anne rahminde olduğunu öğrenir öğrenmez başlar bu yarış. Hemde tüm ailede.

Çocuklarımız her şeyin en iyisine en güzeline pek tabiki layıktır. Ne var ki her şey birazda ölçülü olmalı. Çocuklar her zaman her istekdiklerini çok basit çabalarla elde ettiklerinde hem aile üzerinde otorite sağladığını düşünüp hemde isteklerinde sınır tanımayabilir.

İşte böyle bir durumda kalmamak için çocuklarımıza hayır demeyi de bilmeliyiz. Onlara istedikleri her şeyin bir bedel karşılığı elde edildiğini, kendisinin de istediğine ulaşabilmesi için fedakarlık yapması gerekebileceğini , çalışması gerekeceğini göstermeli ve anlatmalıyız.
Çocuklar daha küçük yaşlarda kişiliklerini ve öz benliklerini doğru ve sağlam yapılandırmayı öğrenmelidir. İstediklerini kolay elde eden çocuklar ilerleyen yaşlar da toplum için de tek başına kaldığın da istek ve arzuları gerçekleşmediğin de daha çok hayal kırıklığı ve üzüntü yaşar. Oysa erken yaşlar da isteklerine hedefler koyar ve onları emek verdirerek bu hedeflere ulaştırabilirsek işte o zaman yaşamın geri kalanı için de hedefleri olan ve bu hedeflere ulaşmak için emek harcamayı bilen çocuklar yetiştirebiliriz.

Çocuklarımıza hayır demek onları o an için küstürmek size üzüntü vermesin. Siz ne kadar kararlı ve yol gösterici olursanız çocuğunuz da verdiğiniz mesajı o kadar kolay anlayacaktır. Tabi bazen yüksek sesle ağlamalara ve inatçı tavırlara maruz kalmanız gerekecektir. Ne var ki her çocuğun gece yattığın da hayalini kuracağı, rüyaların da, göreceği isterleri olmalı.

Olmalı ki hedefleri olan, hayallari olan, umut ederek yaşayan ve bunun gerçekleşmesi için karşılığını vermeyi bilen bireyler yetiştirelim. Unutmayın çocuğunuza hayır demeyi bilmek, ona nerede, ne kadar isteyebileceğini öğretmek aslında yaşam da ki tüm hayalleri, istek ve hedefleri için ona yol göstermekle aynı anlamda.

Her çocuk hayal kurmayı hakeder…