Lay lay lom

Eğitim sistemiyle en çok oynanan ülke Türkiye’dir sanırım.Öyle ki her 5 yılda bir değişen bir sistemimiz ve bu sistemin kurbanları oluyor:’kredili sistem kurbanları ,üniversite sınavı kurbanları,şimdi de 4+4+4 kurban adayları’ Müfredat hafifletildi, okula başlama yaşı 66 aya çekildi,tepeden inme bir sistem getirildi.
Daha bu sistemi hazmedememişken şimdi de kılık kıyafet serbestliğinden bahsediliyor.

Bu kararları alan kurulda eminim ki işin uzmanları vardır;psikologlar,pedagoglar,toplum bilimciler,vs..Onlardan beni ve benim gibi düşünenleri aydınlatmalarını istiyorum.Şöyle ki:

Önümüzdeki yıl uygulanacak olan ‘kıyafet serbestliği’ ile öğrenciler istedikleri kıyafetle okula gideceklerdir.İlköğretim çağındaki çocuklarımız ,birbirlerinden gördükleri basit bir kalemin bile aynısını ailelerinden istemekteyken,seneye bu isteklere pantolon,ayakkabı,t-şört,etek,gömlek,elbise,çorap ve hatta toka bile dahil olacak.Ne de olsa uzun saç da serbest..Dolayısıyla aileler bu talepleri karşılamakta ve/veya bastırmakta zorluk yaşayacaklardır.Çağımız çocuklarının zaten her konuya duyarlı olması,’anten’lerinin sürekli açık olması sebebiyle sürekli psikolojik destek veya yardım alan ailelerin işi daha da zorlaşacaktır.

Gelir dağılımı son derece dengeli olan ülkelerde ,bu uygulama kabul görür.Ancak ülkemizdeki ekonomik dengesizlik bu sistemi kaldırmaz;çocuklar,iyi giyimli arkadaşlarına özenir,aileleri taleplerini karşılayamadığında ise psikolojik sorunlar yaşayabilirler ve hatta hırsızlığa bile kalkışabilirler.Abartmıyorum inanın,şimdiki çocuklar zor,çok zor.

Gelelim benim en çok endişelendiğim konuya:GÜVENLİK.

Okul üniforması ,çocuğun bir YERE ait olduğunu gösterir.

Serbest kıyafetle öğlen okula gelen bir ilköğretim öğrencisi,geldiği gibi okuldan çıkabilir.Kimse onun hangi okula gittiğini bilmez.Ailesi okulda olmadığından haberdar olmayabilir,çünkü aynı gün aile aranmaz.Her türlü istismara açık..Risk yüksek!Hele ki şehir merkezi gibi kalabalık bölgelerdeki okulları düşünemiyorum.

Peki ya liseler?

Lise öğrencisi gibi okula girebilen kötü niyetli kişiler olabilir.Ergenlik çağındaki çocuklar , kendilerini kanıtlama çabasında olduklarından her türlü kandırılabilirler.

Ayrıca bu çağdaki çocukların özellikle marka takıntısı üst seviyede olduğundan ,kıyafet serbest bırakıldığında ,zaten yaşadıkları ergenlik bunalımlarını daha da körüklemiş oluruz.

İmam hatiplerde ve Kur’an-ı Kerim dersini seçmeli alan öğrenciler dersin gerektirdiği şekilde giyinebilirler .Ancak okullarda tek tip kıyafet olmalı bana göre.

Benim çocuklarımın gittiği okul ,bulunduğumuz ilçenin en kalabalık okulu.Hangi veliyle konuştuysam,hiçbiri desteklemiyor bu uygulamayı.Ben konu ile ilgili MEB,BAŞBAKANLIK ve İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ’ne mail attım,çünkü okul idareleri karışmıyor.Umarım içlerinden biri cevap verir!.

Veliler ve Veli adayları lütfen siz de çevrenizdeki herkesin ‘farkında olmasını’ sağlayın.

Sn.Yetkililer,bizler öngörülerimizi yukarıda dikkatinize sunduk.. Lütfen dikkatinize alınız.