Eminim ki; gebelik doğru zamanda, doğru şartlar altında gerçekleştiği ve devam ettiği sürece kadın sağlığı için olumlu biyolojik bir olaydır. Üreme çağına gelmiş her yetişkin bayanın gebe kalmasından daha doğal bir şey
olamaz sanırım. Ancak doğanın etkilerini de göz önüne aldığımızda gebelikte de bazı risklerin meydana gelmesi söz konusu.

Bu riskler, genetik özelliklerinizden kaynaklanabildiği gibi yaşamakta olduğunuz bölgenin faktörleri ve alışkanlık haline getirdiğiniz yeme-içme ile de ilişkili olabilir. Daha önce ortak çalışma yaptığım bir uzmanımızdan gebelik öncesi yapılması gerekenlerle ilgili aldığım bilgileri sizinle paylaşmak istiyorum.

Hastalıklar genellikle gebelikte su yüzüne çıkıyor. Gebelik gelişiminiz sırasında yaşamsal organlar kendi bedeninize ek olarak ayrıca büyümekte olan bebeğinizin de hizmetinde oluyor. Başka bir deyimle gebeliğiniz ilerledikçe organlarınıza düşen yük de büyüyor. Eğer gebelik öncesi belirti vermeyen bir hastalığınız varsa gebeliğin ilerlemesiyle ortaya çıkmaya, sizi ve bebeğinizi riske etmeye başlıyor.

Risk durumunuz fark edilmez veya fark etmekte gecikilirse ve ayrıca tedavi edilmezse kolayca yüksek riskli bir gebe adayı olabilirsiniz. Yüksek riskli gebeden söz ediliyorsa kontrol altına alınmadığı taktirde de siz veya bebeğinizin yaşamını tehdit eden bir riskten bahsedilmiş oluyor.

Hipertansiyon ve diyabet korkutuyor
Gebelik sırasında en sık rastlanan ve korkulan risklerin başında; gebelikle gelen hipertansiyon ve şeker (diyabet) hastalığı geliyor. Bu hastalıkların ortaya çıkmasında genetik eğiliminiz olabileceği gibi gebelikten önce sigara içmeniz, alkol almanız, anormal kilolu ve yaşlı olmanız da kolaylaştırıcı faktörler. Ayrıca kansızlık ve benzeri kan hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları, tiroit bezi çalışma bozuklukları, böbrek ve karaciğer yetmezlikleri,akciğer hastalıkları, allerjik ve romatizmal hastalıklar da gebelikte risk oluşturacak durumlardan. Bütün bunlar gebelik öncesinde tarafınızdan bilinmeyebilir ve gebelik ilerledikçe görünür hale de gelebilir.

Gebelik öncesi yapılması gerekenler
Bebek sahibi olmak istiyorsanız, gebe kalmadan önce mutlaka kendinizi gebeliğe hazırlamalısınız. Bunun için de öncelikle yeme-içme ve çevre düzeninizi gözden geçirmelisiniz. Sigara ve alkol alışkanlığınız varsa bırakılmalısınız. Anne adayı olarak işlenmiş gıda alımından çok doğal gıdalara yönelmelisiniz. Eğer normal kiloda değilseniz bunun nedenini bir uzmana danışarak araştırmalısınız. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanına görünerek kendinize ait olabilecek risk faktörleri neler ve bunların belirlenmesini sağlamalısınız. Böyle bir başvuru aynı zamanda üreme organlarınızın da gebe kalmadan önce sağlıklı olduğunun onayı
olacaktır.

Gebe kalınca bazı şeyler geç olabilir
Gebelik öncesi kan ve idrardan yapılan özel bazı testler, sizde ileride ortaya çıkabilecek bazı hastalıkları gösterebileceği gibi gebelik sırasında düşük veya erken doğum tehlikesi veya bebeğinizi riske edebilecek bazı enfeksiyonların sizin tarafınızdan taşınıp taşınmadığını, hatta bağışıklık olup olmadığını da gösterebilir. Gebelik sırasında en çok korkulan enfeksiyonlar ise kızamıkçık ve toksoplasmosis. Gebe kalmadan eğer daha önce geçirmediyseniz kızamıkçık aşısı olmanızda fayda var. Toksoplasmosis için bir aşı yok. Daha evvel geçirilmediyse kedi ve köpeklerden uzak durmalı, çiğ et yememeli, sebze ve meyveleri iyice yıkayarak tüketmelisiniz. Kızamıkçık konusunda da durumunuz belirsiz ise küçük çocuklardan uzak durmanız gebelik planlamakta olduğunuz zaman çok önemli. Unutmamalısınız ki, gebe kaldığınızı anladığınız en erken zaman bebeğinizin beş haftalık olduğu dönem. Bunun için gebelik testi pozitif çıkmadan haftalar öncesinde gerekli titizliği göstermelisiniz.