Doula Yunan Literatüründe “bakıcı, yardımcı kadın” anlamlarına gelen, günümüzde “doğum yardımcısı” olarak kullanılan bir sözcüktür.

Anne adaylarına doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrasında hem fiziksel hem de psikolojik destek verir. Bu konuyla ilgili eğitim almış olup, daha önce pek çok doğumda bulunmuştur.

Sahip olduğu donanımla doğum anının mahremiyetini koruyarak daha rahat, daha ağrısız ve psikolojik olarak daha güçlü bir doğum gerçekleştirmeye yardımcı olur. Anne için uygun ıkınma pozisyonları konusunda yönlendirmede bulunur ve rahatlatacak masajlarla doğum anının daha olumlu geçmesini sağlar.

Doğum sonrasında hem annenin hem de bebeğin bakımı, emzirme vb konularla ilgili bilgi paylaşımıyla desteğe devam eder.

Doula bir sağlık personeli değildir. Dolayısıyla ebe, hemşire ya da doktor gibi annenin sağlığından sorumlu değildir. Eşiniz veya bir yakınız da bu görevi üstlenebilir. Burada önemli olan yüzüne baktığınızda panik, korku ya da üzüntüyü değil; sizi rahatlatacak, her şey yolunda mesajını veren biri olmasıdır.

Doğum yardımcılarıyla yapılan doğumların daha ağrısız, daha kısa sürede ve daha rahat olduğu, doğumdan sonra emzirmenin de daha kolay olduğu gözlenmiştir.