Bakıcı dehşeti!! Küçük Çilem’in Çilesi !! …..artık bu sözleri duymak istemiyoruz…..

Çocuklarımız özellikle de 0-6 yaş döneminde fiziksel, sosyal, psikolojik ihtiyaçlarını gidermek için anne-babalarına ihtiyaç duyarlar.

Aynı zamanda Çocuklarımız yaşamları boyunca, kendilerine anababa sorumluluğu yüklediğimiz bazı yetişkinlerin, başka bir deyişle, öteki anabalarının etkisinde kalmaktadırlar .Bu kişiler çocuklarımıza karşı bizim işlevimizi görürler. Onların büyümesi ve gelişmesinde güçlü etkileri vardır. Bunlar, Çocuk Bakıcıları-Dadılarımızdır.

Çocuklarımızı böyle “yedek anababalara” devredince onların yetkinliği konusunda düşünmemiz gerekir. Onların çocuklarımızla olan ilişkileri iyileştirici ve yapıcı mı olacak? yoksa yıkıcı mı? Bunlar önemli sorulardır. Çünkü çocuklarımızın yaşamları ilişki kurdukları yetişkinler tarafından önemli ölçüde etkilenecektir.

Biliyoruz ki çocuklar fiziksel, sosyal, psikolojik ihtiyaçlarını sürekli değişmeyen, belirli kişilerden sağlıklı alabilirler. Çocuklar ana-baba ve öteki ana-babalara( dadılar ) bağlanma ihtiyacı içindedirler. Bakıcılarından şiddet gören, dayak yiyen çocukların temel güven duyguları gelişemez . Bakıcısından, dadısından şiddet gören çocuklar sevildiklerini nasıl hissedecekler. Sevildiğini hissetmeyen hiçbir canlı sağlıklı fiziksel, zihinsel, psikolojik gelişim gösteremez.

Ana babalarımıza sesleniyorum….. çocuklarını çocuk gelişimi, eğitimi almayan çocuk bakıcılarına teslim etmemelerini önemle rica ediyorum. Sağlıklı bir insan ve toplum istiyorsak çocuklarımızı zararlı insanlardan koruyalım!!!!!!

Pervin Albayrak