Bir bebek dünyaya geldiği zaman aile içinde büyük bir coşku yaşanırken aynı zamanda aile üyeleri arasında yeni rol kavramları gelişir. Artık kadın anne, erkek baba, annenin annesi anane, babanın annesi babanne olmuştur. Yeni rollerin kabul edilmesi ve buna uygun davranılması bazı sorunları da beraberinde getirir.Genellikle bütün büyükanne ve büyük babalar torunları olmasından büyük sevinç duyarlar.İşte bu noktada “büyükannelik ve büyükbabalık” rolünün abartılması ile anne ve babanın rollerine müdahaleyi getirerek aile için sorun kaynağı olabilir.

Çocuk büyüdükçe, büyükanne ve büyükbabasının aşırı tolaransı ile anne-babanın sınır koyma isteğine karşı koyabilirler.

Bebek ve çocuk yetiştirmeye ilişkin bilgiler özellikle son 20 içinde değişiklikler göstermiştir.Buna bağlı olarak büyükanne ve büyükbabalar ile çocuk eğitimi konusunda kuşak çatışması yaşandığını görmekteyiz.

Anne-babalara şunu söylemek isteriz. Büyüklerin deneyimlerini dinlemek ancak kendi çocuk eğitim anlayışları konusunda kendi kararlarını kendileri vermeleri gerekmektedir.Büyüklerin düşüncelerini dinledikten sonra eğer sizin anlayışınıza uygun değilse, sıcak bir yaklaşımla güzel bir düşünce olduğunu ancak kendi çocuğu ile ilgili şu anda bilimsel yöntemleri izlemek istediğinizi kararlı bir şekilde belirtin.

Sizin çocuğunuz ile ilgili çabanızı görmelerini ve taktir etmelerini sağlarsınız bu şekilde. Onların önerilerini redettiğiniz için de pişmanlık duymayın sakın.En nihayetinde çocuğunuz dünyaya getirmek ve onu en iyi şekilde yetiştirmek sizin sorumluluğunuzdur. Ancak büyüklerinizin doğru olabilecek önerilerini de dikkate almanız onların kırılmasını ve dışlanmış oldukları duygusunu da engellemiş olur. Böylece aile barışı sağlanmış olacaktır.

Çalışan Anneler

Çalışan kadının anne olması ile iş yaşamı bir dönem kesintiye uğrayacaktır.Bebeğin dünyaya gelmesinden bir süre sonra kadın tekrar iş yaşamına dönmek istediğinde aile büyükleri tarafından çocuğunu ihmal ediyor suçlamaları ile karşılaşabilir.Kadının kendisi için en iyi olduğunu düşündüğü şeyi yapmaya hakkı vardır.

Ailenin gelirine destek olmak, meslek yaşamında ilerlemeyi istemek, ekonomik bağımsızlıktan vazgeçmemek kadının hakkıdır.
Büyükler bunu anlamakta zorluk çekebilir ve anneyi çocuğunu ihmal etmekle suçlayabilirler.
Çalışma kararınızın, meslek hayatına devam etmek istemenizin kendi kararınız olduğunu, bunun çocuğunuza da sosyo-ekonomik fayda sağlayacağını ve en önemlisi mutlu bir annenin mutlu bir çocuğu olacak şeklindeki düşüncelerinizi kararlı bir şekilde belirtin.

Çocuğun Yuvaya Gönderilmesini “Büyükanne- Büyükbabalar Nasıl Karşılar

Okul öncesi eğitim, özellikle 3-6 yaş arasındaki okul öncesi eğitim biliyoruz ki sağlıklı gelişimin en vazgeçilmez bir unsurudur.Büyükler okul öncesi eğitimi pek benimsememiş olabilirler.Torunlarının yabancı ellere terk edilmesi şeklinde yorumlayabilirler.”Annesi oturup baksın çocuğa, okul da nerden çıktı” yaklaşımı gösterdiklerine tanık oluyoruz. Bu olumsuz durumu aşmak için anne çocuğunu anaokuldan almaya giderken büyükanne veya büyükbabaya birlikte gelmelerini istemeleri yararlı olur.Böylece hem onlardan yardım almış hem de anaokulu ortamını görmelerini ve içlerinin rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

En İyisini Mi Biliyorlar?

Büyüklerin en çok tekrarladıkları sözcükler: 4 tane çocuk büyüttüm, hepsi de dalyan gibi, benden daha iyi bilen olamaz çocuğa nasıl bakılacağını.Onların kendi çocuklarını yetiştirmiş oldukları muhakkak ancak söz konusu olan “sizin çocuğunuz”.Hata da yapsanız, çocuğunuz ile ilişkilerinizi siz yoluna koyacaksınız. Çocuk bakımı ve eğitimi konusunda O kadar çok bilimsel gelişmenin varken tüm bunlara açık olmak istediğinizi belirtin.

Çağımızın değişen koşullarında eski zamanlardaki bazı bilgiler günümüzde artık geçerli olmadığını belirmekte fayda var.” Biz eskiden şöyle yapardık” sözlerine karşılık hiç sinirlenmeden, “evet her şey ne kadar hızla değişti ve gelişti değil mi?” Bu arada büyüklere haksızlık etmemeye dikkat etmek lazım. Çünkü gerçekten size yardım etmeye çalışıyordur ancak nasıl yapacağını bilemediği için müdahaleci oluyordur.

Pervin Albayrak