Gelişen teknoloji birçok fayda ile birlikte hayatımıza bazı sorunlarda getirmiştir.
özellikle ozon tabakasının delinmesi ve buna bağlı olarak güneşin zararlı ışınlarının daha fazla retina tabakasına ulaşması birçok hastalığı da beraberinde getirmiştir. ayrıca bilgisayar ve televizyon teknolojisine bağlı olarak gözümüz daha çok radyasyona maruz kalmaktadır.

Bundan dolayı son yıllarda özellikle retina hastalıklarında ( özellikle sarı nokta hastalığında) bir artış meydana gelmektedir.

Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için bugüne kadar daha çok klormatik ya da güneş gözlükleri kullanılmıştır. ama klormatik gözlüklerin kapalı ortamda fazla karanlık göstermesi ve güneş gözlüklerinin de ev içerisinde kullanılmaması başka arayışları beraberinde getirmiştir. bu amaçla fotokromik gözlükler üretilmiştir. bunlar günlük kullanımı olan ve özellikle retina hastalıklarında çok faydalı gözlüklerdir.

fotokromik gözlükler dışarı çıktığımızda güneş gözlüğü gibi olup kapalı ortamda beyaz ve berraktır.

Bugün için yapılan çalışmalar güneşe bağlı ultraviyole( uv) ışınlarının gözde katarkt ve retina hastalıklarında artmaya neden olduğu yönündedir. ayrıca bu ışınlar gözde kamaşmaya ve görüntü kalitesinde azalmaya neden olur. bu nedenle gözler sürekli kısık tutulur ve buda ağrı ve göz yorgunluğuna neden olur. bugün için bu konuda en önemeli husus gözlük camının uva, uvb ve uv 400 özelliklerine sahip olmasıdır. son yıllarda özellikle uv 400 daha da önem kazanmıştır. bunun manası bu gözlüklerin 280 ile 400 nm arasındaki zararlı ultraviyole ışınlarından gözü korumasıdır. klasik güneş gözlükleri genelde 380 nm’ ye kadar olan zararlı ışınlardan gözü korur. işte 380 ile 400 nm arasındaki zararlı ışınlar genelde fotokromik gözlüklerle engellenir. çünkü bu dalga boyundaki zaralı uv ışınları retina hastalıklarına neden olur.

Fotokromik gözlükler ayrıca aşırı kamaşmaya bağlı göz yorgunlukları ve buna bağlı görme kalitesinde meydana gelen azalmaları da önler. bu gözlüklerin antirefle kaplamalarla birlikte uygulanması kullanım kalitesini arttırır. özellikle füme renkli fotokromik gözlükler güneşte daha çok koyulaşarak daha güvenli bir koruma sağlar. bu gözlükler ışık ortamında meydana gelen hızlı değişimlere otomatik olarak uyum sağlar ve bu sayede kontrast kalitesini de arttırır. ışıktan çok etkilenen ve bu nedenle kamaşmaya bağlı şikayeti olanlarda bu gözlükler faydalıdır. araba kullanan ve karşıdan gelen farlardan etkilenen şöförler için de uygundur. özellikle yeni nesil fotokromik gözlükler çok sıcak ve soğuk havalarda ortamdan çok az etkilenerek kullanım kolaylığını ve kalitesini arttırır.

Fotokromik gözlükler hangi kişiler için daha uygundur? sorusunu cevaplarsak; öncelikle tüm gözlük kullananların bu camları kullanması ilaveten o kişiye yukarıda saydığımız tüm faydaları sağlar. ayrıca güneşten ya da parlak ışıktan çok etkilenen ve allerjisi onlalar için bu gözlükler idealdir. katarktı olup da gece görüşü azalan ve buna bağlı olarak parlak ışıktan etkilenen hastalar içinde son derece faydalıdır. yeni katarkt ameliyatı olanlarda da kullanımı önerilir. sarı nokta hastalığı, diabetik retinopati, gece körlüğü gibi retina hastalıklarında son derece faydalıdır. bu hastalıklarda güneşin zaralı uv ışınları retina tabakasına zarar vermekte olup ilaveten kamaşmaya da neden olur. bu gözlüklerle hem kamaşma azalır hem de retina korunmuş olur ve böylece görme kalitesi de artar. araba kullanırken araba farlarından ve parlak güneş ışığından etkilenenler içinde uygundur. sürekli bilgisayar başında çalışıp gözleri yorulan kişilerde de antirefle kaplamalı fotokromik gözlükler önerilir. ayrıca güneşe çok maruz kalan ve etkilenen çocuklarda da kullanımı son derece faydalıdır.

İletişim adresi: drsadunyalcin@hotmail.com