Göz tansiyonun yükselmesi ya da görme sinirini besleyen damarlardaki tıkanıklığa bağlı olarak gelişen glokom görme sinirinde kuruma ve incelmeye neden olarak görme kaybına neden olur. Tüm hastalıklarda olduğu gibi glokomda da erken teşhis çok çok önemlidir. Nasıl kanserde erken teşhis hayat kurtarıyorsa glokomda da erken teşhis körlüğü önler.

Unutulmamalıdır ki glokom tedavisi olan ve önlenebilir körlük nedenleri arasında en başta gelen hastalıklardandır.

Glokomda erken teşhis, iki nedenden dolayı çok önemlidir. Birincisi hastalığın son ana kadar hiçbir belirti vermemesi, ikincisi ise erken teşhis konulduğunda görme kaybının önlenebilir olmasıdır. Hastalığın sinsi olması ve göz tansiyonu yüksek olmadan da glokom gelişebileceğinden dolayı teşhis koymak bazen çok zor ve geç olabilmektedir.

Bu nedenle risk faktörlerinin bilinip rutin göz kontrollerinin yapılması önem taşır. Ailesinde glokom olan, 40 yaşı üstünde olanlar, şeker ve yüksek tansiyonu olanlar, sigara içenler, yüksek miyop ya da hipermetrop olanlar özellikle risk altındadırlar. Ayrıca bazı durumlarda glokom gözde ağrı ve kızarıklık ile gelip- geçici görme kayıplarına neden olabilir.

Glokom şüphesi ile hekime başvuran hastanın veya hastasında glokom olabileceğinden şüphelenen doktorun ayrıntılı muayene ile erken teşhis koyması gerekmektedir. Glokomda erken teşhis koyabilmek için öncelikle hastanın yada hekimin glokom olabileceğinden şüphelenmesi gerekir. Sadece göz tansiyonun ölçülüp normal deyip hastayı göndermek son derece yanlıştır. Gözlük muayenesine gelen veya allerjik şikayetlerden dolayı hekime başvuran her hastanın mutlaka göz tansiyonu ölçülüp özel merceklerle görme sinirine bakılmalıdır. Görme sinirine bakılması göz tansiyonundan daha kıymetli bilgiler verir.

Şüphelenmek tanı koymanın yarısıdır. Hastamızda glokomdan şüpheleniyorsak ileri tetkik yöntemlerle görme sinirinin ayrıntılı olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu dönemde teşhis için 3 temel yöntemimiz vardır: Görme Alanı, Glokom OCT’ si ve HRT’ dir Bu 3 yöntemden şu an için en erken ve güvenilir tanı koydurucu yöntem GLOKOM OCT’ sidir.

Görme alanı görme sinirlerindeki sinirlerin %50’si tahrip olduktan sonra belirti verdiğinden erken teşhis koydurmakta yetersiz kalmaktadır. Hastaya bağımlı olduğundan ve 15-20 dakika sürdüğünden yanlış değerlendirmeler sık olabilmektedir. HRT de ise görme sinirinin sınırlarının çizilmesi çeken kişinin el ile yapmasından dolayı her zaman güvenilir olmamaktadır.

GLOKOM OCT’ si erken teşhis koymakta ve hastalığın takibinde son derece faydalı ve güvenilir bir yöntemdir. Hastaya bağımlı olmaması ve toplam 1 dakikada çekilebilir olması tekrarlanabilirliğini ve güvenilirliğini arttırmaktadır. Glokom görme sinirinde incelme yaptığından OCT ile görme sinirinin kalınlığı ölçülerek erken teşhis konulmaya çalışılır.

Normal görme sinirinin kalınlığı 90-100 mikron olup 90 mikronunun altında olması glokom lehine yorumlanır. Ayrıca verdiğimiz tedavinin yeterli olup olmadığını sinirin sayısal kalınlığını ölçerek takip ederiz. Mesela; glokom teşhisi koyup tek damla ile tedaviye başladığımız hastanın 1 sene sonra yapılan OCT ile görme sinirinde incelme devem ediyorsa tedavimiz yetersiz sayılır ve ilave damla ya da laser tedavisine başlayabiliriz.

Ayrıca glokom OCT’si ile kornea kalınlığı da ölçülerek göz tansiyonun doğru olup olmadığı anlaşılır. Çünkü kornea kalınlığı göz tansiyonu ölçümlerini direkt olarak etkiler. Ayrıca OCT ile ön kamera açısı da değerlendirilerek en tehlikeli glokom tipi olan Açı Kapanması Glokomunun önlenmesine yardımcı olmaktadır. Bu 3 özellik son versiyon OCT’lerin çoğunda mevcuttur.

Glokomdan dolayı görmenin kaybedilmesi ya da tanı koymakta gecikerek görme kayıplarının meydana gelmesi artık hastalarımızın kaderi değildir.

Önemli olan erken teşhisin bir an önce konup en uygun tedaviye başlanılmasıdır. Unutulmamalıdır ki; Glokoma bağlı meydana gelen görme siniri kaybının geri dönüşü ya da düzeltilmesi mümkün değildir.

Bu nedenle erken teşhis koyup tedavi ile bu hastalığa karşı görme sinirlerimizi ve dolayısıyla gözümüzü korumalıyız.

İletişim adresi: drsadunyalcin@hotmail.com