Sarı Nokta Hastalığı Artık Çözümsüz Değil ?
Halk arasında Sarı Nokta Hastalığı denen ve tıbbi adı ”Yaşa Bağlı Makula Dejenersyonu”olan hastalık, insanların başına hangi yıllarda ve nasıl sorun oluşturur? İlgi Hastanesi Göz Hastalıkları Retina Uzmanı Op. Dr. Sadun Yalçın ile Sarı Nokta Hastalığının bilinmezlerini ve geleceğini konuştuk.
S.Ö: Sarı Nokta Hastalığı Hakkında kısaca bilgi verirmisiniz?
Dr. Sadun YALÇIN: Sarı nokta diğer adı ile makula denilen bölge retina tabakasında keskin görmemizden sorumlu incir çekirdeği büyüklüğündeki bölgedir. İşte yaşlılığa bağlı olarak bu bölgede hasar meydana gelmesine SARI NOKTA HASTALIĞI denir. Daha çok 50 yaşın üstünde görülür ve yaş ilerledikçe görülme sıklığı da artar.
S.Ö: Sarı Nokta Hastalığı kimlerde sık görülür?
Dr. Sadun YALÇIN: Sarı nokta hastalığı adından da anlaşılacağı gibi bir yaşlılık hastalığıdır. Ama her yaşlıda görülmez. Bu nedenle bazı risk faktörlerine sahip olanlarda görülme sıklığı artar. Bu risk faktörleri ise şunlardır; , aile öyküsü, cinsiyet (kadınlarda daha fazla), açık renkli göz, hipertansiyon, kalp hastalığı, sigara öyküsü ve UV ışınları sayılabilir.
S.Ö: Sarı Nokta Hastalığının Belirtileri Nedir?
Dr. Sadun YALÇIN: Tüm hastalıklarda olduğu gibi sarı nokta hastalığı bazı durumlarda hiçbir belirti vermez. En sık belirtileri ise görmede azalma ve kırık görmedir. Hastalar baktıkları nesneleri kırık ve yamuk görürler . Bazen de nesnenin ortasını göremez sadece kenarlarını görür. Bazı durumlarda gözde uçuşmalar da görülür. Sarı nokta hastalığında genellikle AĞRI OLMAZ. Sarı nokta hastalığında kenar bölgeler sağlam kaldığından tamamen körlük oluşmaz. Özellikle yakın okuma bu hastalarda ciddi problemdir. Aşağıdaki resimde normal ve sarı nokta hastalığına ait görüntüler görülmektedir.

S.Ö: Sarı Nokta Hastalığının Tipleri Nelerdir?
Dr. Sadun YALÇIN: Sarı nokta hastalığı KURU ve YAŞ tip olmak üzere ikiye ayrılır. %90 oranında görülen kuru tip iyi seyirli olup yavaş ilerler. Sarı noktada drusen dediğimiz lekelerle karakterize olup bazen bu lekeler bazen kanayabilir. Bu hastalık yavaş ilerlemesine rağmen hastalarda kırık görme ve yakın okuma problemlerine neden olur. % 10 oranında görülen YAŞ tip ise ağır olup sarı noktada kanama ve ödem meydana gelir. Görme hızlı bir şekilde azalır. Hızlı bir şekilde teşhis ve tedavi edilmese görme hızlı bir şekilde azalır.
S.Ö: Sarı Nokta Hastalığının Teşhisi Zormudur?
Dr. Sadun YALÇIN: Günümüz teknolojisinde sarı nokta hastalığının koyulması 20 dakika sürer. Hastanın şikayetleri üzerine hastanın görmesine bakılarak göz bebekleri büyültülür. Daha sonra son teknoloji GÖZ ANJİOSU(FFA) ve Göz tomografisi(OCT) çekilerek sarı nokta ayrıntılı incelenir. Bu filmler tecrübeli retina uzmanı tarafından değerlendirilerek hastalık var mı varsa da kurumu yaşmı olduğu belirlenir. Ayrıca bu hastalığının tedavisinin takibinde de bu iki teşhis yöntemi son derece faydalıdır. Aşağıdaki resimde siyah okla gösterilen beyazlık yaş tipe bağlı olan sarı nokta hastasına ait bir göz anjiosu (FFA) resimidir.

S.Ö: Sarı Nokta Hastalığının Tedavisi Varmıdır?
Dr. Sadun YALÇIN: Tüm hastalıklarda olduğu gibi sarı nokta hastalığında da erken teşhis çok önemlidir. Öncelikle hastalığın kurumu yaşmı olduğunu tespit etmek gerekir. Kuru ise ilerlemesini durdurmak ve kanamasını engellemek en büyük amacımızdır. Bunun için özellikle LUTEİN ve OMEGA-3 YAĞ ASİTİ içeren özel göz vitaminleri doktor tarafından verilmelidir. Ayrıca sarı nokta hastalığında en önemli risk faktörü olan güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından korunmak için özel FOTOKROMİK GÖZLÜKLER kullanılmalıdır. Bu gözlükler güneş gözlüklerinden daha etkili koruma sağlarlar. Eğer her şeye rağmen hastalık yaş tipe dönüp kanama meydana gelirse o zaman hızlı bir şekilde SOĞUK LAZER denilen FOTODİNAMİK LASER tedavisi ve son yılların en güncel ve iyi tedavisi olan göziçi ANTİ-VGEF tedavisi uygulanır. Laser tedavisi sadece hastalığın ilerlemesini yavaşlatırken göziçi iğne tedavisi hem hastalığı durdurup hem de görmeyi arttırmaktadır. Bu iğne tedavisi lokal anestezi altında çok ince özel iğnelerle steril ortamlarda yapılmalıdır. Birçok kez yapılabilme özelliği olan ve katarakt yada glokom gibi yan tesiri olmayan bu tedavi şu an için yaş tip tedavisinde ALTIN STANDART tedavi yöntemidir. Aşağıdaki resimde göziçine ilaç enjeksiyonu görülmektedir.

S.Ö: Tedavide Gelecekte Bizi Bekleyen Yenilikler Nelerdir?
Dr. Sadun YALÇIN: Sarı nokta hastalığı ile ilgili çok sayıda yeni çalışmalar ve ilaçlar deneme aşamasındadır. Amaç bu hastalığı kuru tip olarak durdurmak ve yaş tipe ilerlemesini engellemektir. Bunun için RADYOTERAPİ, Ağızdan alınan haplar ve yeni damlalar halihazırda deneme aşamasında olup çok yakında kullanıma girecektir.

İletişim Adresi: drsadunyalcin@hotmail.com