Anne – Babalar Dikkat!!

Yaz aylarında genellikle mide ve bağırsak rahatsızlıklarıyla birlikte kusma görülür ve kusma da 24 saat içerisinde ishale döner.
İştahsızlık, karında şişlik, huzursuzluk, kramp benzeri ağrılarla kendini gösterir. Konuşamayan çocukların karın ağrısı ise kıvranırmışçasına görünen tavırlarından anlaşılır.

İshal ve bağırsak enfeksiyonlarında yazın bir artış olduğu gözlenmekte. Bunun nedenleri araştırıldığında da göze çarpan en belirgin faktörün hijyen olduğu fark edilmiştir.. Yani temiz olmayan gıda ve suların tüketimi, çocuğun veya onunla ilgilenen kişilerin kişisel hijyenlerine dikkat etmeyişleri, çocuklarımızı ishal yapabiliyor.

Bu rahatsızlıkların yaz aylarında arttığı gerçeği göz önünde bulundurulduğunda, tatil planlarının tekrar değerlendirilmesi ve düzenlenmesi gerekiyor. Her şey dâhil bir otele mi gideceksiniz? Bu gittiğiniz otelde saatlerce stantlarda duran açık büfe yiyecekler mi var ya da her an ulaşabileceğiniz, içerisinde ne olduğu belli olmayan rengârenk içecekler mi?

İshal, viral ya da mikrobik kaynaklı olabilir… Ancak kaynağı ne olursa olsun, çocuğun sıvı kaybının engellenmesi çok önemlidir. Ayrıca çocuğun sıklıkla aldığı, karışık & yağlı yiyecekler yerine; pastörize edilmiş süt ve süt ürünleri, iyice pişirilmiş yağsız et ve tavuk, katı yumurta, dikkatlice ve temiz sularla yıkanmış meyve sebze yedirilmelidir. Bu durumda, yoğurdun en ideal yiyecek maddesi olduğu da aklımızda bulunması gereken bir husus.

Eğer çocuğumuz hala meme emen bir dönemdeyse, emzirmeye de devam etmeliyiz. Çünkü anne sütünün, çocuğun bağışıklık sistemini güçlendirecek, bağırsağı koruyacak ve ağır sıvı kaybını engelleyecek özellikleri var.

Eğer çocuğumuz şiddetli ve su şeklinde dışkılıyorsa, 24 saatten uzun süren 4-5 kere dışkılama gözlemliyorsak, dışkıda kan varsa, 3-4 günde düzelme görülmüyorsa uzman bir doktora gitmeliyiz.